Lotta Backlund: ”Jalankulkijana saa pelätä suojateillä”

Koomikko Lotta Backlund on aina ollut varovainen ja tunnollinen. 7-vuotiaan tyttärensä kanssa hän puhuu paljon esimerkiksi turvallisesta tien ylittämisestä. Hän toivoisi suomalaiseen liikennekulttuuriin enemmän kohteliaisuutta ja suojateiden kunnioitusta.

Backlund joutui itse viimeksi läheltä piti -tilanteeseen, kun oli ylittämässä tietä vihreiden valojen palaessa Helsingin Bulevardilla.

– Auto ajoi hurjaa vauhtia päin punaisia ja se oli joistain senteistä kiinni, etten jäänyt alle. Sen jälkeen sydän jyskytti monta minuuttia, hän kertoo.

Myös Helsingin kaksikaistaisilla teillä Backlund on usein todistanut tilannetta, että bussikaistaa ajava bussi pysähtyy, mutta viereistä kaistaa auto pyyhältää suojatien yli pysähtymättä. Sellaiset tilanteet suututtavat ja saavat teroittamaan varovaisen tienylityksen tärkeyttä myös tyttärelle. Koulumatka Töölössä on lyhyt, mutta matkalla on kuljettava monen suojatien yli.

– Lapset uskovat olevansa tosi taitavia liikenteessä. Olen yrittänyt selittää, että kun olet lyhyempi kuin aikuiset, autoilijat eivät välttämättä näe sinua samalla tavalla. Ja vaikka vihreät valot palavatkin, pitää olla ekstratarkkana siitä, että autot ihan oikeasti pysähtyvät.

Vaikka kohteliaisuus ei kuulukaan suomalaiseen liikennekulttuuriin, eivät turvattomat tienylitykset valvota Backlundia öisin.

– Enemmän murehdin sitä, että en kehtaa ostaa Seiskaa tai jos ostan kauhean kasan karkkia, että kuka näkee, Backlund nauraa.

Nämä kolme asiaa Lotta lupaa itse laittaa kuntoon:

1. Lupaan myös itse käyttää heijastimia.

”Ripustan heijastimia kyllä lapseeni, mutta itse olen tosi huono käyttämään niitä. Ne ovat mielestäni vähän rumia enkä ikinä oikein keksi, mihin niitä ripustaisin, etteivät ne repeydy irti. Aion tsempata tässä asiassa ja ostaa heijastimia ja ripustaa niitä myös omiin vaatteisiini, koska eihän minua kukaan näe pimeässä muuten!”

2. Lupaan tarkistaa palovaroittimen toimivuuden joka kuukausi.

”Viimeksi tarkistin palovaroittimeni toimivuuden, kun paistoin nakkeja. Nakit paloivat ja lopulta huusi palovaroitin ja lapsi. Katosta lähti pala rappausta irti, kun nykäisin palovaroittimen irti. Vastedes lupaan tarkistaa palovaroittimen toimivuuden joka kuukausi – esimerkiksi sinä päivänä, kun maksan luottokorttilaskun!”

3. Lataan 112 Suomi -sovelluksen sekä omaan että lapseni kännykkään.

”Minulla oli aiemmassa puhelimessani 112 Suomi -sovellus, mutta jouduin poistamaan sen, kun puhelimesta loppui tila. Nyt onkin hyvä aika ladata se uuteen puhelimeeni ja samalla myös tyttären puhelimeen. Jos hän joutuu soittamaan joskus hätänumeroon, sovelluksen kautta soittaessa sijaintitiedot välittyvät suoraan hätäkeskukseen, joten apu löytää nopeasti perille. Sovelluksen latauksen yhteydessä on myös hyvä kerrata tytön kanssa, milloin hätänumeroon pitää soittaa.”