”Turvallisuusasioissa me vanhemmat näyttämme mallia”

Isäksi tuleminen sai Esko Eerikäisen miettimään omaa nenäänsä pidemmälle. Siksi hän käyttää nyt sujuvasti pyöräilykypärää ja lupaa jatkossa jättää kännykän sivuun, kun on auton ratissa.

Vanhemmuuden myötä Eerikäinen ryhtyi pohtimaan, miten helposti vahinkoja voi sattua milloin vain. Se on saanut hänet muuttamaan tapojaan turvallisempaan suuntaan.

– Esimerkiksi autolla ajaessa käytän nykyään aina turvavyötä, mutta ennen isäksi tuloa se ei ollut niin ehdoton. Ja pyöräillessä käytän kypärää, vaikka aiemmin sellainen ei käynyt mielessäkään!

Kotonakin Eerikäinen katsoo asioita uudella tavalla ja huolehtii, että esimerkiksi sähkölaitteet ovat pois päältä.

– Turvallisuudessa esimerkki ja toimintatavat tulevat vanhemmilta. Kasvoin itse Kolumbiassa, jossa turvallisuustilanne oli muutenkin aika erilainen kuin Suomessa. Mutta vanhempani muistuttivat hätänumeron käytöstä usein, ja opettivat turvallisuuteen liittyviä asioita käytännön esimerkkien kautta. Samaa olen jatkanut oman lapseni kanssa.

Arkeen kuuluu, että turvallisuuteen liittyvistä asioista jutellaan tyttären kanssa lähes päivittäin.

– Koulumatkalla käydään läpi liikenteeseen liittyviä asioita, puhutaan tien ylittämisestä ja siitä, että vihreiden valojenkin palaessa pitää olla tarkkana. Jouluna taas sammutettiin huolellisesti kaikki kynttilät. Ne tällaisia normaaliin arkeen kuuluvia asioita, ja kun lapsen ottaa mukaan niihin, hän myös oppii itse.

Nämä kolme asiaa Esko lupaa itse laittaa kuntoon:

1. Lupaan, etten aja enää väsyneenä.

”Teen paljon keikkoja viikonloppuisin ja tietysti sitä aina haluaisi kotiin yöksi. Olen monesti ajanutkin keikan jälkeen kotiin, mutta nyt olen tehnyt päätöksen, että jään keikkapaikkakunnalle yöksi, sillä väsyneenä ajaminen vaikuttaa niin paljon ajamisen turvallisuuteen.”

2. Teen paloharjoituksen kotona tyttäreni kanssa.

”Olen muuttanut hiljattain uusiin taloihin, joten paloharjoituksen tekeminen on tarpeen. Aiemman asunnon naapurissa asui dementoitunut rouva, ja silloin usein mietin, miten käy,  jos rouva vaikka unohtaa lieden päälle. Naapureista huolimatta tulipalo voi syttyä yllättäen missä vain, joten siksi nämä asiat on hyvä käydä läpi yhdessä lasten kanssa. Silloin hekin tietävät, miten toimia tulipalon sattuessa.”

3. Lupaan, etten käytä kännykkää ajaessa.

”Olen aiemmin monesti käyttänyt puhelinta ratissa, mutta nyt olen pyrkinyt vähentämään sitä tietoisesti. Kännykän käyttö ajaessa tuntuu olevan yleinen ongelma, vaikka handsfreita ja muita olisi saatavilla. Lupaan itse parantaa tapani ja jättää jatkossa kännykän sivuun ajon ajaksi. Haluan elää sen verran vanhaksi, että näen omat lapsenlapsenikin.”